Missatges a través de tons

Abans, el timbre dels telèfons funcionava amb unes campanes. Tots els telèfons sonaven igual. En canvi, els telèfons d’avui, fan tota mena de sorolls i tenen diversos tipus de tons de trucada. Però avui en dia, moltes persones trien, i fins i tot creen, els seus propis sons de to. De fet, molts tons són missatges polítics, socials i fins i tot alertes de salut.

‘Hello Garci’ va ser una de les primeres melodies populars per a telèfon mòbil. Va aparèixer el 2004, a les Filipines. Es suposa que era part d’una conversa telefònica entre el president del país i un funcionari, el senyor Garci. La gent deia que en aquesta conversa, aquestes dues persones estaven fent plans per fer trampa a les eleccions. Els funcionaris van negar les acusacions. Les autoritats també van censurar les emissions de la melodia. Deien que eren part d’un complot contra el president. Però la gent es va baixar aquest to des de la pàgina web i la va gravar en els seus telèfons mòbils. Aviat es va fer molt popular. Els transportistes feien servir aquest to en les botzines dels seus camions.

Hi ha molts tons de caire polític als Estats Units. La gent els fan servir per expressar el seu suport a un, o altre grup. I els utilitzen també per criticar les accions dels polítics.

Però el to que triïs per al teu telèfon mòbil pot dir a la gent moltes coses de tu mateix: a quin partit polític dones suport o a quina ètnia pertanys. I això pot portar-te problemes.

Ahmed Ali viatjava en un autobús per la ciutat iraquiana de Kirkuk, on viu gent de diferents grups religiosos que sovint estan en conflicte. Hi ha gent que descriu Kirkuk com una bomba a punt d’esclatar. Mentre Ahmed anava a l’autobús, el seu telèfon mòbil va sonar. Ell va contestar. Aleshores, va notar una cosa estranya. Altres passatgers de l’autobús el miraven malament. Es va preguntar per què. Llavors, va entendre’n la raó. El seu to era una cançó kurda. Fa alguns anys, la comunitat kurda de Iraq es va separar per formar un govern autònom dins el seu territori: el Kurdistan. No tothom hi estava d’acord. Per això, quan els àrabs i els turcs que hi havia dins l’autobús van escoltar el telèfon mòbil d’Ahmed, es van empipar. Ahmed explicava: “Immediatament després d’això, vaig canviar de to. Estava fent servir el to que anava amb el telèfon quan el vaig comprar”.

Els telèfons mòbils toquen cançons polítiques, himnes nacionals o fins i tot melodies religioses. Abu Saif és propietari d’una botiga de reparació de telèfons mòbils a Kirkuk i diu: “Jo puc saber moltes coses dels meus clients segons el to que em demanen. Espero que els tons de mòbil no es converteixin en un altre factor de divisió entre la població de Kirkuk”.

Però no tots els missatges de tons són polítics. També hi ha sons de la natura. En una organització de protecció dels animals, utilitzen tons de trucada per ajudar a difondre el seu missatge. El Centre per a la Diversitat Biològica es basa en el treball en equip. Treballen per protegir les espècies en perill d’extinció, és a dir, espècies particulars o grups d’animals que són poc nombrosos. Aquestes espècies estan en perill i pot ser que ja no existeixin en el futur. L’organització per a la Diversitat Biològica utilitza tons de trucada per conscienciar la gent sobre aquesta situació. Tothom qui vulgui pot descarregar-se aquests tons d’animals des de la seva pàgina web i gravar-los directament als seus telèfons!

Tens un mal dia? Potser voldràs provar el to de l’ós bru. Aquesta enorme criatura té unes urpes llargues i esmolades com si fossin dits. La pots trobar en els boscos de la part occidental d’Amèrica del Nord. Però el desenvolupament humà a la zona ha fet fora del seu entorn natural al noranta-vuit per cent (98%) dels óssos grisos. Els experts estan preocupats per la seva supervivència.

Un altre to de la seva pàgina web és el crit de l’òliba de Colòmbia. Aquest estrany ocell viu a la part oest dels Andes, a Colòmbia i al nord-oest de l’Equador. Avui, les activitats humanes posen en perill la supervivència de l’òliba. Els assentaments humans, les plantacions de cacau i la mineria d’or provoquen molts danys i destrueixen els boscos. Els científics no estan segurs de quants en romanen encara en estat salvatge.

Hi ha vuitanta (80) tons diferents de trucada per triar en aquesta web. El de l’orca és un dels més populars! Peter Galvin, director del Centre, comenta: “Ara pots descarregar el so d’un ós polar. Pots educar la gent sobre l’escalfament global cada vegada que sona el teu telèfon.”

El nostre darrer to amb missatge ve de la Fundació mundial de la BBC, que ha desenvolupat un to de trucada amb un missatge de salut. L’objectiu de la Fundació rau en la voluntat d’impedir que la gent propagui malalties com la SIDA. Moltes organitzacions i grups estan treballant arreu del món per combatre la SIDA. Alguns grups de salut estan treballant per animar a la gent a practicar sexe segur. Una de les propostes és utilitzar preservatius. Aquest és el missatge que la Fundació mundial de la BBC ha triat per difondre a l’Índia. La idea és que la gent pugui parlar lliurement dels condons. La investigació diu que les persones que parlen sobre sexe i condons són més propenses a tenir conductes sexuals saludables, com per exemple l’ús de condons. Volem demostrar que l’usuari del condó és una persona intel·ligent i responsable. El to de trucada del seu telèfon diu que ho ha entès així.

Pots escoltar el to dels preservatius des d’aquest enllaç a la web de la BBC. Però, què en pensa la gent? Alguns qüestionen si el to realment canviarà el comportament sexual de les persones. Hores d’ara, la BBC ja ha rebut més de dues-centes setanta mil (270.000) sol·licituds de descàrrega en gairebé un mes. Estan encantats amb aquestes xifres. És evident que serà més difícil determinar si s’ha aconseguit canviar el comportament de les persones.

Què en penses, de l’ús de tons de trucada per provocar canvis socials? Creus que és possible? Ara hi ha webs que animen la gent a crear-se tons per a les seves associacions. Quin missatge t’agradaria donar a la teva societat? Creus que pots aconseguir-ho fent servir un to de trucada per mòbil?

El text és una traducció de “Messages through Ringtones” amb el permís de Spotlightradio.
La traducció i adaptació d’aquests text han estat a càrrec de la Carme Valverde i de l’Oriol López.

Organitza: Aprenem Idiomes
aprenem@gmail.com
Sophia Blasco Castell, coordinadora

Coach personal

Arxivat a Materials de català