Creant un lloc de treball segur

Vint-i-cinc (25) operaris estan treballant en un petit taller a Agra, a l’Índia del nord. Amb cura, converteixen pedres toves en objectes per vendre: caixetes, bols i bestioletes. Les condicions de treball són dures. Sovint hi ha talls d’electricitat. Però hi ha una cosa que el diferencia dels altres tallers: aquí no hi ha gens de pols. I això és molt estrany en un taller on es treballa la pedra. Fan objectes de pedra sense pols! I a més a més, els treballadors estan molt ben pagats. Estan sans i són feliços! Us explicarem què hi ha al darrere de la feina d’aquest taller, i parlarem sobre com es poden millorar les condicions de treball arreu del món.

“RC Artesans del Marbre” és el nom del taller d’Agra. És un negoci familiar gestionat per Ramesh Chand i els seus germans. Fan objectes de pedra treballant el marbre. El marbre és una pedra brillant i molt maca, però, quan es talla, produeix una gran quantitat de pols. Això fa que els treballadors respirin petites partícules de pols durant tot el dia. I això no és sa! Després d’un dia de treball, la gent torna a casa coberta de pols blanca de cap a peus! Ramesh i els seus treballadors hi estaven acostumats. Però, les coses van canviar quan van començar a treballar amb una organització anomenada Asha Artesania.

Asha Artesania té la seva seu a Mumbai des del 1975. El seu objectiu és “fer comerç, formar i transformar (canviar)”. Asha treballa amb les petites empreses i els seus treballadors, als quals dóna suport financer i formació. Els seus valors són els següents: donar més importància a la gent que als guanys i fer negocis amb l’objectiu de canviar la vida. Asha també s’assegura que els productors rebin una part justa del valor del seu producte i que el treball infantil no estigui involucrat en el procés de producció.

Un dels productors de l’Asha és el taller RC Artesans del Marbre, gestionat per Ramesh Chand. Quan els membres de l’Asha van visitar el taller de Ramesh van notar de seguida que el problema de la pols s’havia de resoldre. Com que els experts els van dir que seria costós, van voler saber què en pensava en Ramesh.

Ramesh va suggerir col·locar una sèrie d’extractors al terra dels tallers. Els ventiladors-extractors podrien xuclar i treure la pols del taller. Ramesh va fer els plànols. Asha va mostrar els plànols a un enginyer mecànic, que va dir que era una solució de tecnologia molt senzilla. Però podria funcionar!

Encara quedava un problema. El taller d’artesania de marbre RC es trobava a la planta baixa de la casa de Ramesh, cosa que impedia construir-hi el nou sistema d’extracció. Hi havia una sola solució: RC Marbre necessitava un nou edifici. Asha i el grup d’ajuda Tearfund van finançar una part de la construcció del nou taller. Ramesh va demanar prestats la resta de diners. Tres anys més tard, el projecte estava enllestit: Ramesh i el seu equip tenien un nou taller amb el sistema de ventiladors-extractors!

Si entres a RC Artesans del Marbre avui, veuràs que és un lloc completament diferent!  Els treballadors no estan coberts de pols blanca. El sistema d’extracció ha reduït considerablement la quantitat de pols flotant en l’aire. Ara, els treballadors només necessiten utilitzar la màscara protectora de tant en tant, per alguns treballs específics, en comptes de portar-la tot el dia. Quan els visitants van al taller es queden bocabadats! Estan acostumats a veure la gent coberta de pols blanca! Però ara, els treballadors estan nets i tenen bona salut. RC Artesans del Marbre s’ha convertit en un lloc popular. Treballadors d’altres llocs li demanen a Ramesh si poden treballar per a ell. Volen treballar en un ambient net i saludable. I volen rebre salaris justos. Gràcies a Ramesh i Asha ara saben que aquestes coses són possibles.

Asha Artesania treballa amb milers de treballadors qualificats de tota l’Índia. Junts, estan difonent valors positius que garanteixen que els treballadors rebin un tracte just i que els tallers siguin segurs. Heus ací algunes de les directrius que Asha utilitza per als tallers dels seus productors:

Cal instal·lar filtres d’aigua als llocs de treball perquè l’aigua estigui neta. Això és important, ja que l’aigua insalubre causa moltes malalties.

El cablejat elèctric del taller ha de ser segur. Si no és així, Asha s’assegura que algú faci una nova instal·lació elèctrica segura.

Els treballadors han de conèixer els riscos del seu treball. Per exemple, és perillós connectar cables sense protecció directament als endolls: això pot causar un incendi.

Cada taller ha de tenir un extintor d’incendis per apagar els petits focs localitzats.

Quan es treballa amb pols, els treballadors han d’usar màscares de protecció per tal de no respirar la pols.

És important desfer-se dels residus de producció correctament.

Asha assegura que les persones que hi treballen segueixin totes aquestes normes. I els dóna suport per fer-ho.

L’OIT (Organització Internacional del Treball) estima que cada any, més de dos milions [2.000.000] de persones moren a causa d’accidents laborals i malalties professionals. Les substàncies perilloses causen al voltant de sis-cents cinquanta mil [650.000] morts a l’any. Per exemple, l’amiant és un mineral perillós que, en respirar-lo, danya severament els pulmons. S’ha estat utilitzant molt a la construcció i a la indústria, però alguns països, no tots, l’han prohibit. Encara, però, cent mil [100.000] persones moren cada any per treballar amb amiant. Els nombres reals són probablement molt més alts, perquè molts casos no són denunciats.

L’OIT reuneix governs, empresaris i treballadors. Junts busquen fomentar una feina bona i segura arreu el món. Els gerents de negocis i els líders socials poden ajudar creant entorns segurs i saludables per als seus empleats. Aquesta és una bona inversió a llarg termini per a tothom. Els entorns segurs disminueixen el risc d’accidents i permeten que els empleats treballin millor i amb més eficàcia. I això augmenta els beneficis i el benestar.

Juan Somavia, director general de l’OIT, va dir: “El treball ha de donar vida, no prendre-la. Un bon treball també és un treball segur”.

Organitzacions com Artesania Asha estan treballant per convertir aquest somni en realitat. En l’antic sànscrit, asha significa esperança. Amb el suport de tots els membres de la comunitat, podem esperar un ambient de treball millor i més segur. I això ens interessa a tots.

El text és una traducció de “Creating a safe work place” amb el permís de Spotlightradio.
La traducció i adaptació d’aquests text han estat a càrrec de la Carme Valverde i del Dani Clemente.

Organitza: Aprenem Idiomes
aprenem@gmail.com
Sophia Blasco Castell, coordinadora

Coach personal

Arxivat a Materials de català
A %d bloguers els agrada això: